ΜΑΜΠΡΟΥΚ
Σκύλος μιας ζωής
                                                       ΖΑΝ - ΠΙΕΡ ΥΤΕΝ
<< Τότε σήκωσε το κεφάλι, με το μουσούδι στραμμένο στο ταβάνι, κι άρχισε να ουρλιάζει. 'Ηταν ένα ουρλιαχτό που έβγαινε από τα σωθικά του, μια κραυγή λύκου βραχνή και βαθιά. 'Υστερα σύρθηκε προς το μέρος μου ... Εκείνο το πρωί έγινε πραγματικά ο Μαμπρούκ και ξεκινήσαμε μαζί στη ζωή >>.
'Ετσι σφραγίστηκε η μοίρα του Ζαν - Πιερ Υτέν και του σκύλου του. Για έξι χρόνια, θα ζήσουν οι δυό τους ένα πάθος που θα συγκινήσει όσους αγαπούν τα ζώα και θα ταράξει όσους νοιώθουν μόνο αδιαφορία γι' αυτά.
Σε τούτο το βιβλίο ο Ζαν - Πιερ Υτέν εξηγεί την απίστευτη συμπόνια που υπήρχε ανάμεσά τους, καθώς και τη φλογερή επιθυμία του σκύλου να ευχαριστεί τον κύριό του, κι αποκαλύπτει τα  "μικρά  μυστικά" της αγωγής και της εκγύμνασης του Μαμπρούκ.
Κατα τη συγκλονιστική αφήγηση του θανάτου του "φιλαράκου" του, ο Ζαν - Πιερ Υτέν αναφέρεται και στον αγώνα που ο ίδιος ξεκίνησε πριν οκτώ χρόνια, για να μπορούν οι σκύλοι, οι γάτες, τα άλογα κι όλα τα ζώα - σύντροφοι να ζουν ήρεμα κοντά στους ανθρώπους και για ν' αντιμετωπίζεται με περισσότερο σεβασμό η ύπαρξή τους.
Τέλος, επιχειρεί να εξιχνιάσει το εκπληκτικό μυστήριο που κάνει τον άνθρωπο, είτε είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ειδικευμένος εργάτης, νεαρή επιτυχημένη ηθοποιός ή συνταξιούχος ταχυδρομικός, διάσημος συγγραφέας ή μικρομπακάλης, αστός ή αγρότης, νέος ή γέρος, να νιώθει την επιτακτική ανάγκη της παρουσίας ενός ζώου κοντά του.

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ
Πολύ συγκινητικό και γλυκό βιβλίο ...